۵ تیر ۱۳۸۳، ۱۴:۱۸

در جشن خانه تئاتر و بزرگداشت شاهين سركسيان عنوان شد:

علي نصيريان: حضور در خانواده تئاتر چه دل انگيز است

نسل هاي مختلف تئاتر ايران روز گذشته در خانه هنرمندان گرد هم جمع شدند و در جشن خانه تئاتر از " شاهين سركسيان " هنرمند دهه سي تئاتر ايران، ياد كردند.

به گزارش خبرنگار سرويس تئاتر " مهر "، در اين مراسم پس از پخش سرود مقدس جمهوري اسلامي ايران، " الهام پاوه نژاد " و " اصغر همت " دو مجري مراسم جشن خانه تئاتر از ميان تماشاگران به روي صحنه آمدند و به اجراي قطعه اي از " نواك تير انداز " يك از داستان هاي " شرف نامه " پرداختند.
سپس " اصغر همت " در باره علت تاخير برگزاري جشن روز جهاني تئاتر در خانه تئاتر تصريح كرد: هر موقع سال مي تواند، جشن تئاتر برگزار شود. اما امسال ما به علت تداخل با ايام سوگواري محرم و سپس نيمه خرداد در دو تاريخ مورد نظر خود موفق به اجراي اين جشن نشديم، بنابراين آن را به امروز موكول كرديم. پس امروز جشن خانه تئاتر را برگزار مي كنيم اما در آن با خواندن بيانيه روز جهاني تئاتر، يادي هم از آن روز خواهيم كرد.
سپس " ايرج راد " نايب رئيس خانه تئاتر بيانه روز جهاني تئاتر در سال 2004 را قرائت كرد و به همه ميهمانان خوش آمد گفت.
در ادامه ديالوگ هايي از متن نمايش " روزنه آبي " نوشته " اكبر رادي " توسط دو مجري برنامه خوانده شد. اين نمايشنامه در گذشته قرار بود توسط " شاهين سركسيان " به روي صحنه برود، اين خود مقدمه اي براي ورود به مراسم بزرگداشت " شاهين سركسيان " بود.
" اصغر همت " درباره اين هنرمند گفت: ما هر چه شنيده ايم درباه مهجوري " شاهين سركسيان " بوده، حركت خانه تئاتردر جهت بزرگداشت وي، حركت بزرگي است براي نماياندن روح بزرگ اين هنرمند.
در ادامه تصاويري درباره اين هنرمند تئاتر بروي پرده نقش بست و " الهام پاوه نژاد " مجري ديگر مراسم متذكر شد:  همه مدها كهنه مي شوند ولي گويا حسرت به دل رفتن  مدي است كه كهنگي ندارد .
سپس " علي نصيريان " درباره مقام هنري سركسيان به سخنراني پرداخت. وي گفت: حضور در ميان خانواده تئاتر حقيقتا چه دل انگيز است. هم ديدار آنها و هم فضايي كه در بين آنها تنفس مي كني جور ديگري است. من از همه دوستان و همكاران خانه تئاتر تشكر مي كنم كه اين برنامه ها را در روز جهاني تئاتر تدارك ديده اند. كسي كه همه ما را در خانه سركسيان جمع كرد تا تئاتر كار كردن با او را تجربه كنيم، فهيمه راستكار بود و بهتر بود ايشان درباه سركيسيان بگويند.
نصيريان در سخنان خود با اشاره به نقش بزرگ ارامنه ايران در رشد و ارتقا تئاتر و موسيقي گفت: من از اين اقليت مذهبي تشكر مي كنم كه موجب زنده نگه داشتن و ارتقا اين هنر ما در دوره اي از تاريخ شده اند.
وي با اشاره به هنرمندان تئاتر ارامنه از جمله " كاراگاش "، " استپانيان "، " سركسيان " و " آربي آوانسيان " طي دهه 30 تا 50 گفت: سركسيان تئاتر جديدي به غير از تئاتر ديگر ارامنه را در ايران ارائه كرد، تئاتر مدرن، بدون تكلف و بدور ازتصنع و بيان دكلمه وار و سانتي مانتال را در دهه 30 پايه گذاري كرد.
نصيريان تصريح كرد:  سركسيان معتقد به شيوه تئاتر استانيسلاوسكي بود و براي اولين بار سوفلور را از تئاتر حذف كرد و تجزيه و تحليل را در تئاتر مطرح كرد.
وي با اشاره به چگونگي آشنايي خود با سركسيان ادامه داد: او هميشه به ما مي گفت من اين تئاترها را قبول ندارم و تئاتر جديدي را براي ما مطرح كرد كه برايمان بسيار تازگي داشت. سركسيان با دست خالي تئاتر كار مي كرد و هر چه تجربه دانش از تئاتر اروپا و تئاتر نوي آن روزگار داشت به ما ياد داد و به ما آموخت كه بازيگر بايد به روي شخصيت خود متمركز شود و از ابزارهاي ظاهري تئاتر جدا شود تا به شناخت شخصيت برسد و بتواند حس هاي خود را به تصوير بكشد.
علي نصيريان گفت: شاهين سركسيان در بيان مقصود الكن بود. انساني بسيار ساده زيست و ساده دل هم چون يك كودك بود. بنابراين هيچ گاه نمي توانست ما را مديريت و كارگرداني كند. هنگام تمرين در حس هاي دروني و دنياي ذهني خود غرق مي شد. زيرا مشكلات شخصيتي داشت، او تئاتر را با تعقل به ما آموزش نداد. بلكه با ما زندگي كرد و گروه ما را حفظ و نگهداري نمود. هيچ گاه نمي خواست ما از هم جدا شويم و يك ارتباط انساني و حسي با ما برقرار كرد. او ما را ساخت و بنياد بازيگري تئاتر جديد را به ما منتقل كرد و بنياد تئاتر امروز را گذاشت.
پس از سخنان " علي نصيريان " از " فهيمه راستكار " يكي ديگر از شاگردان سركسيان دعوت شد تا درباره استاد خود سخنراني كند.
راستكار در ابتدا گفت: من به دعوت سركسيان به اين جشن آمدم، زيرا نه براي من دعوت نامه اي آمد و نه اطلاعي از مراسم داشتم. در روزنامه خبر اين جشن را خواندم و آمدم تا يادي از او كنم.
وي افزود: اگر سركسيان امروز وجود داشت با چنين استعداد هاي جوان و صحنه و امكانات، حتما تئاتري را اجرا مي كرد و ناكام از دنيا نمي رفت.
اين هنرمند با ياد خاطرات خود از روزهاي كار با سركسيان متذكر شد: فكر مي كنم توانسته ام با كارهايم هر آن چه را به من آموخت، ارائه دهم.
وي  گفت: هنرمندان ارامنه راه تئاتر را براي ما به خصوص زنان باز كردند.
راستكار از " غلام حسين كرباسچي " به خاطر توجه اش در راه اندازي  فرهنگسراها براي اجراي تئاتر و همچنين از " بهروز غريب پور " مدير عامل خانه هنرمندان تشكر كرد و تصريح كرد: اميدوارم همه مردم ايران قدر كساني را كه به آنها امكانات كار كردن و فعاليت را مي دهند، بدانند . مبارك است قدم زدن در حيطه مردها.
پس از سخنان راستكار از " لوريك ميناسيان " بازيگر زن ارامنه كه به تازگي دارفاني را وداع گفته، يادي شد و " ميشا هاپيراتيان " به شرح مختصري از زندگي " شاهين سركسيان " پرداخت.

در حاشيه مراسم:

* استقبال از جشن خانه تئاتر به اندازه اي بود كه بسياري از تماشاگران پشت در سالن ماندند و در راهروها و راه پله ها، جشن خانه تئاتر را از طريق تلويزيون هاي مداربسته تماشا كردند .
* جاي بسياري از اعضاي هيات مديره انجمن هاي خانه تئاتر خالي بود. 
* نمايشگران خياباني پس از پايان جشن خود، در مراسم جشن خانه تئاتر حضور نيافتند.
* علي نصيريان ابتدا از سركيسيان به عنوان هنرمندي بزرگ ياد كد ولي در ادامه سخنان خود او را مردي با مشكلات شخصيتي بسيار ارزيابي كرد . اين روند باعث تعجب حاضرين شد .
* در جشن خانه تئاتر اجراي موسيقي، سياه بازي، نقالي، پانتوميم، نمايش، كنسرت ارامنه و برنامه هاي مختلف ديگر به صورت فشرده برگزار شد. فشردگي برنامه ها موجب خستگي تماشاگران شده بود.
* هيات مديره خانه تئاتر در جشن خود از هيچ هنرمندي تقدير واز ميهمانان خود پذيرايي نكردند.
* غرفه هايي درباره تئاتر ارامنه، گريم، فروش كتاب در حاشيه مراسم برپا شده بود.

کد خبر 89653

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha